Home > Greek Fire, Magyarul/Hungarian > Városi gerillatámadások Athénban

Városi gerillatámadások Athénban

2010, március 20.

Egy városi gerilla akció sorozat látszik kibontakozni Athénban. Két nagyobb bombatámadás követte egymást 48 órán belül; az egyik robbantást a neo-náci Arany Hajnal párt székháza ellen követték el, a másikat pedig az Idegenrendészeti Igazgatóság ellen.

Kevesebb, mint 48 órán belül két bombatámadás történt Athénban, amik egy tavaszi városi gerilla offenzíva kialakulására utalhatnak a görög fővárosban.

Az első bomba március 19.-én valamivel reggel nyolc után robbant a Chrisi Avgi (Arany Hajnal), a görög neo-náci párt székházánál; ez a szervezet felelős számtalan bevándorlók, baloldaliak és anarchisták ellen elkövetett gyilkossági kísérletért, gyújtogatásos támadásért és pogromért. A csoportot a –  robbantásokért ült – Mihaloliakos vezeti, aki az 1980-as évek elején alapította az Arany Hajnalt a bebörtönzött katonai junta vezér, Gergios Papadopoulos közvetlen utasítására. Az Eleftherotypia (Szabad Vélemény) nevű napilap nyilvánosságra hozta Mihaloliakos fizetésének részleteit, amit a EYP-től, a görög titkosszolgálatoktól kapott munkájáért. A bomba, ami a Sokratous utcai irodáknál robbant az Eleftherotypia szerkesztőségében lett előre bejelentve, 20 percnyi időt hagyva ezzel az épület és egy közeli hotel kiürítésére. A bomba, amelyet a rendőrség becslése szerint “kifejezetten erősnek”, de lassú hatásúnak terveztek, hogy minimalizálják a közeli épületekben tett kárt, elpusztította az irodákat, krátert ütve a beton-mennyezeten és nem hagyott mást maga után, csak a betonoszlopokat. Eddig még egyetlen városi gerilla csoport sem válalta a felelőséget a támadásért, amit az anti-terrorista ügynökség “klasszikus elterelő hadműveletként” kezel, mivel most folyik a nyomozás a 35 éves anarchista Lambros Foundas ügyében, akit a rendőrök lőttek le a héten egy tűzpárbajban. A férfi az antiterrorista ügynökség szerint egy görög újgenerációs terrorista csoportnak volt a kulcsfigurája. Az anarchisták egy kampányt indítottak Lambros Foundas emlékére, több ezer poszterrel és egy ezer fős tiltakozó felvonulással ma délben, hogy felhívják a figyelmet a férfi meggyilkolására.

A második bomba március 20.-án, 15:58-kor robbant az Idegenrendészeti Igazgatóságnál (Allodapon) a Petrou Ralli sugárúton Athénban. Allodapon gyakorlatilag egy tábor-szerű hely, ahol minden bevándorlónak számtalan órát kell szobroznia a papírokért, miközben a zsaruk válogatás nélkül kegyetlenkednek velük. Itt több halálos áldozatot követelt a rendőri erőszak, amik több tiltakozást és összecsapást eredményeztek (ezekről korábbi cikkeimben írtam a libcomon). A robbanást 20 perccel előre jelentették be az Elefterotypiának, hogy kiüríthessék az épületet és a közeli utcákat. A rendőrség szerinti erős detonáció megrongálta az épület környékét, és a szemközti boltokat, de személyi sérülés nem történt az evakuációnak köszönhetően. Mindkét bomba – ez és a Sokratous utcai  – időzítettek voltak.

A bombatámadások a városi gerilla csoportok télen indított, decemberben és januárban lezajlott támadássorozata után több, mint egy hónapnyi hallgatás történtek. Meg kell említeni, hogy azt a kisebb bombát, amit pakisztáni közösség alelnökének a házára dobtak széleskörben a pakisztáni titkos szolgálat tettének tulajdonítják (abból a tényből kiindulva, hogy egy pakisztáni követségi tisztviselő meggyilkolása követte nemsokkal), nem pedig a belföldön zajló fegyveres harcnak.

taxikipali

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment